Bubur Bebola Daging



Bahan-bahan
  • Beras ( 2 cawan)
  • Daging /daging cincang
  • Bebola daging
  • Bawang merah (dikisar)
  • Bawang putih (dikisar)
  • Halia muda (dihiris)
  • Kiub ayam
  • Lada hitam (ditumbuk halus)
  • Daun bawang 
  • Daun Sup
  • Bawang goreng (goreng sendiri lagi sedap)
  • Sambal kicap
Cara memasak:

  • Rebus daging hingga empuk, (tp kalau daging cincang x yah rebus terus masuk jek) setelah daging empuk toskan dan potong kepada potongan kecil2 (simpan air rebusan daging)
  • Cuci beras dan toskan
  • Tumiskan bahan2 kisar, Lada hitam & halia  hingga naik bau dan pecah minyak
  • Masukkan air rebusan daging tadi (tambah lagi air yang secukupnya)
  • Masukkan 1 atau 1/2 kiub ayam 
  • Masukkan beras yang telah dicuci bersih
  • Masukkan pula daging yang telah dipotong dan bebola daging
  • Biarkan semua bahan masak...
  • Setelah bubur masak taburkan sedikit bawang goreng, daun bawang dan daun sup di atasnya 
  • Hidangkan bubur besama sambal kicap

Comments

Popular Posts