Ketam masak Black pepper


Resipi ni member aku yang bagi, rasanya memang sedappp...aku mesti makan ketam masak black pepper ni setiap kali dia masak untuk jamuan makan kat pejabat.., selain ketam boleh juga digantikan dengan lala atau kerang...mesti sedap jugak.

Bahan-bahan yang diperlukan:-
  • 1  kilo Ketam
  • 2 biji bawang besar (dikisar)
  • 2 biji bawang putih (dikisar)
  • Halia (dikisar)
  • Black pepper (dikisar / ditumbuk)
  • Kicap pekat
  • Serbuk kari
  • Sos Tiram
  • Sos cili 
  • Garam (secukup rasa)
  • Ajinamoto (kalau suka)
  • Lada merah dihirs
  • Daun bawang dihiris
Cara memasak:
1. Basuh ketam
2. Tumis bahan kisar sehingga naik bau
3. Masukkan black pepper, kicap pekat, sedikit serbuk kari (agak2lah), sos tiram, sos cili
4. Masukkan secukup garam & ajinamoto sesedap rasa
5. Masukkan ketam yang telah dicuci bersih (masak sehingga ketam sebati dgn bahan2 tumis)
6. Setelah ketam masak, bolehlah dihidangkan dan taburkan hirisan lada dan daun bawang sebagai hiasan




    Comments

    Popular Posts