Ayam Masak Merah
BAHAN-BAHAN:
1 ekor
ayam - dipotong 8 atau 12 bahagian
Garam dan gula secukup rasa
tomato sos secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
tomato sos secukupnya
cili sos
secukupnya
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar cili kisar
Garam
dan gula secukup rasa
Daun sup/bawang untuk hiasan
Daun sup/bawang untuk hiasan
BAHAN-BAHAN DIKISAR :
7 biji bawang merah
3 biji ulas bawang putih yang besar
4 cm halia
3 batang serai
REMPAH TUMISAN :
1 batang kayu manis
3 biji bunga cengkih
1 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
7 biji bawang merah
3 biji ulas bawang putih yang besar
4 cm halia
3 batang serai
REMPAH TUMISAN :
1 batang kayu manis
3 biji bunga cengkih
1 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
CARA MEMASAK :
-Semua
bahan-bahan dikisar perlu dipotong kecil-kecil . Ayam dibersihkan kemudian dipotong
dan digaul dengan garam dan kunyit . Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam
sehingga masak .
-Panaskan
minyak secukupnya untuk menumis dan tumiskan bahan-bahan dikisar dengan bahan
rempah sehingga wangi semerbak kemudian boleh la dimasukkan cili kisar dan
digaul rata . Biarkan sampai cili masak dan pecah minyak . Masukkan gula, garam
, cili/tomato sos dan kacau lagi .
-Kemudian
masukkan ayam ke dalam sambal dan gaul rata sampai mesra . Terus mengacau untuk
10 minit lagi dan tabur daun sup/bawang ke atas ayam dan boleh la dimatikan api
dapur.
Hiaskan dgn kacang pic dlm tin di atas ayam yang telah masak pon cara...
Hiaskan dgn kacang pic dlm tin di atas ayam yang telah masak pon cara...
Sumber : Koleksi Resepi Nannie Kuzaifah
Comments
Post a Comment