Dalca
BAHAN-BAHAN :
300 grm
daging lembu batang pinang
1 peket rempah kari daging
1 peket rempah kari daging
4 cawan
santan - boleh tambah
1 biji terung bulat
1 biji terung bulat
4 biji
ubi kentang
1 biji
carrot
100 grm kacang dal - boleh ditambah
BAHAN-BAHAN
TUMISAN :
4 biji
bawang merah
2 ulas
bawang putih
2 cm
halia
3 cm
kayu manis
3 biji
bunga lawang
1 biji
bunga cengkih
3 biji
buah pelaga
1 peket
serbuk kari daging
Garam
secukup rasa
CARA
MEMASAK :
Kisar
semua bawang merah , bawang putih dan halia . Kacang dal direbus sehingga empuk
& ditos , saya
ambik sedikit air rebusan kacang dal untuk dicampur dalam kuah dalca
ni . Bersihkan daging dan potong kecil-kecil . Kupas semua
kulit bawang dan halia kemudian ditumbuk lumat . Bersihkan semua sayur dan di
potong ikut saiz yang sesuai .
Panaskan
minyak secukupnya dan tumiskan semua bahan yang ditumbuk tadi , kulit kayu
manis , bunga lawang+bunga cengkih , buah pelaga . Kacau sampai bawang menjadi
layu dan terus di masukkan rempah kari yg sudah dibancuh dengan sedikit air
tadi dan kacau , biar sampai rempah masak dan terbit minyak.
Masukan semua santan bersama dengan air rebusan kacang dal ,
daging dan biarkan daging masak serta menjadi empuk . Masukkan ubi kentang dan
biar ubi masak sehingga empuk kemudian boleh la masuk carrot . Bila carrot agak empuk boleh
dimasuk kacang dal , terung serta garam secukup rasa dan kacau sekejap dalca
ini . Bila semua sayur dah empuk boleh la ditutup api dapur .
Sumber : Koleksi Resepi Nannie Kuzaifah
**** Selamat Mencuba ****
Comments
Post a Comment