Nasi Beriani
BAHAN-BAHAN:
4 cawan
beras basmathi
4 cawan
air
1 cawan
susu cair
3 helai
daun pandan - disimpul & ikat
100 gm kismis
100 gajus - digoreng
100 gajus - digoreng
5 sudu
besar minyak sapi untuk menumis
Garam
secukup rasa
Daun sup dan bawang goreng untuk hiasan
Daun sup dan bawang goreng untuk hiasan
BAHAN
TUMISAN DIKISAR :
6 biji
bawang merah
3 ulas
bawang putih
4 cm
halia
REMPAH TUMISAN :
30 gm rempah briyani ADABI
REMPAH TUMISAN :
30 gm rempah briyani ADABI
3 biji
buah pelaga
1 inci
kayu manis
1 kuntum
bunga lawang
3 biji
bunga cengkih
CARA
MEMASAK :
Kupas
semua bawang dan halia serta dipotong dan semuanya dikisar sehingga halus .
Basuh beras dan rendam beras selama 30 minit ke 1 jam kemudian ditos ketepi kan dulu , goreng buah
gajus ditos dan ketepikan .
Periuk
nasi di letakkan atas dapur dulu untuk menumis semua bahan-bahan . Panaskan
semua minyak sapi dalam periuk nasi kemudian tumis semua bahan tumisan yg
dikisar dan biar sampai bawang masak kekuningan . Masukkan rempah dan biar
sampai rempah masak menjadi wangi .
Kemudian
masukkan semua air dan susu cair , daun pandan serta biarkan sampai mendidih
dan boleh la dimasukkan semua beras , garam secukup rasa dan kacau bagi mesra
semua bahan-bahan . Terus angkat periuk nasi ini dan masukkan ke dalam badan
periuk nasi untuk proses masak seterusnya macam kita masak nasi biasa guna
eletrik . Bila nasi dah masak boleh la di gaul perlahan-lahan nasi dan
dimasukkan semua kismis dgn buah gajus serta dikacau rata kemudian boleh la
ditutup suis periuk nasi ini .
Sumber : Koleksi Resepi Nannie Kuzaifah
**ntah bila nak try masak ni..**
Comments
Post a Comment