Nasi Minyak



NASI MINYAK
Sumber: Kak Wan (Citarasawan)

Bahan:-


·                     1 kg. beras Basmathi (dibasuh & disejat) (masak 3 1/2 cawan)
·                     150 ml minyak sapi (tukar dengan 2sb. butter + 2 sb. minyak jagung)
·                     2 helai daun pandan (disimpul)
·                     155 ml air (letak 4 cawan air)
·                     150 ml susu cair (letak 1/2 cawan jek)
·                     2-3 camb stok pekat ayam/2 kiub stok (letak 1 kiub)
·                     garam secukupnya
·                     80 gm gajus } - (tukar kismis)
·                     50 gm bawang goreng } bahan hiasan
·                     100 g pis hijau }

Bahan Penumis:

·                     5 cm kulit kayu manis
·                     2 kuntum bunga cengkih
·                     2 buah pelaga

Bahan dikisar: (kisar separuh dr bahan di bawah)

·                     8 biji bawang merah
·                     2 ulas bawang putih
·                     2.5 cm kunyit hidup
·                     2.5 cm halia

Cara-Cara:-

1.                  Panaskan minyak sapi, masukkan bahan tumisan dan bahan kisar. Kacau hingga terbit bau.Masukkan beras, gaul 2-3 minit.
2.                  Bubuh pula daun pandan, air, garam, susu dan stok. Kacau sekali-sekala hingga menggelegak.
3.                  Bila airnya kering, perlahan api dan tutup periuk. Biar ia masak.

 **** sesekali makan nasi minyak sedap jugak..****




Comments

Popular Posts