Nasi Minyak
NASI
MINYAK
·
1 kg. beras Basmathi (dibasuh & disejat) (masak 3 1/2 cawan)
·
150 ml minyak sapi (tukar dengan 2sb. butter + 2 sb. minyak
jagung)
·
2 helai daun pandan (disimpul)
·
155 ml air (letak 4 cawan air)
·
150 ml susu cair (letak 1/2 cawan jek)
·
2-3 camb stok pekat ayam/2 kiub stok (letak 1 kiub)
·
garam secukupnya
·
80 gm gajus } - (tukar kismis)
·
50 gm bawang goreng } bahan hiasan
·
100 g pis hijau }
Bahan Penumis:
·
5 cm kulit kayu manis
·
2 kuntum bunga cengkih
·
2 buah pelaga
Bahan dikisar: (kisar separuh dr bahan di
bawah)
·
8 biji bawang merah
·
2 ulas bawang putih
·
2.5 cm kunyit hidup
·
2.5 cm halia
Cara-Cara:-
1.
Panaskan minyak sapi, masukkan bahan tumisan dan bahan kisar.
Kacau hingga terbit bau.Masukkan beras, gaul 2-3 minit.
2.
Bubuh pula daun pandan, air, garam, susu dan stok. Kacau
sekali-sekala hingga menggelegak.
3.
Bila airnya kering, perlahan api dan tutup periuk. Biar ia
masak.
**** sesekali makan nasi minyak sedap jugak..****
Comments
Post a Comment